Något du inte längre vill ha kan vara till glädje för någon annan.

Vårstäda och rensa – guide från A till Ö

Nu när ljuset återvänder är det hög tid för vårstädningen av förråd och garage. Visst är det enkelt att samla på hög. Men förutom att det känns skönt att få rensa så kan du även göra en god insats för miljön och den egna plånboken. 

En första regel är att det som är sopor för dig kan vara värdefullt för någon annan. Börja alltid med att fundera på om det du tänker slänga kan vara användbart för någon annan. Kanske kan du sälja det så att vårstädningen blir en lönsam affär. Eller också kan du skänka det till någon hjälporganisation eller second hand-verksamhet.

Här är tipsen på hur du hanterar dina gamla grejer från a till ö:

Avloppsrör – är det i plast ska lämnas på återvinningscentralen och sorteras som brännbart.

Bekämpningsmedel – Myrr, Pyrex och andra gifter som används för att bekämpa insekter ska lämnas till en återvinningscentral och sorteras som farligt avfall.

Cykel – sälj den på någon begagnat-sajt eller till en loppis. Är den inte brukbar så kan metallen i cykel återvinnas.

El – allt som drivs med sladd eller batteri räknas som elavfall och ska lämnas på återvinningscentralen.

Målarburkar – Finns det färgrester kvar i burken ska den lämnas till en återvinningscentral och sorteras som farligt avfall. Är buken tom sorteras den som metall- eller plastförpackning.

Glasflaskor – glas ska sorteras ofärgat för sig och färgat för sig. Glas går att återvinna hur många gånger som helst och det går också åt mindre energi att återvinna än att skapa nytt glas.

Kylskåp – sorteras som vitvaror och lämnas på återvinningscentralen.

Lysrör – Innehåller kvicksilver som är ett av våra allra farligaste miljögifter. Lämna till återvinningscentral, sorteras som elavfall.

Mjukisdjur – räknas som brännbart och kan läggas i soptunnan, men bättre att skänka dina ”nallar” till en organisation som ger dem vidare till behövande barn.

Yxa – eggen sorteras som metall och kan säljas som metallskrot. Ska inte lämnas som metall i återvinningen.

Zinkplåt – sorteras som metall och kan säljas som metallskrot. Ska inte lämnas som metall i återvinningen.

Äggkartong – sorteras som pappersförpackning och lämnas i återvinningen.

Överkast – sorteras som brännbart och kan lämnas på återvinningsstation. Många butiker har också system för att lämna tillbaka textilier så att de kan återanvändas.

Dela den här artikeln
Share on facebook

Terminalvägen 12 | 861 36 Timrå | Telefon: 060-57 21 50

© 2019 Lokalaktuellt.