Vårens högskoleprov hålls lördagen den 6 april.

Förbered dig för högskoleprovet

Siktar du på att komma in på din drömutbildning men har inte betyg som räcker? Då är högskoleprovet en möjlighet. Men det kräver förberedelser om du vill maximera ditt resultat.

Lördag den 6 april är det dags för vårens högskoleprov. Ett prov du kan göra så många gånger du vill, ett prov är giltigt i fem år och du behöver inte söka på det senaste provet, du kan välja ditt bästa resultat från de senaste fem åren.

Här är några bra tips på hur du förbereder dig.

Gör gamla prov
Om du aldrig skrivit provet förut kan det vara en bra idé att öva på gamla prov för att skapa dig en uppfattning om hur provet går till och vad som förväntas av dig. Gamla prov och provsvar hittar du på bland annat på högskolerådets sajt studera.nu.

Repetera matten
Fräscha upp matteminnet inför provets kvantitativa del. På matteboken.se finns uppgifter från tidigare prov samt enkla förklaringar om hur du ska tänka. Skriv ut och börja plugga!

Träna språket
Under provets kvantitativa del testas dina färdigheter på både svenska och engelska. Läs riktiga texter och sammanfatta i text vad de handlar om.

Kolla smarta appar
Det finns mängder av appar därute som på olika sätt kan hjälpa dig inför det kommande provet. Perfekt att ta fram och träna i kassakön, på bussen eller i reklampausen. De flesta erbjuder gratisversioner så det behöver inte kostar dig en krona att vara lite extra förberedd.

Håll energin uppe
En hel dag med provskrivning tar på krafterna. Se till att du sovit gott och ladda upp med en rejäl matsäck för att orka koncentrera dig under alla fem provdelar.

Chansa
Blir du osäker på någon fråga, markera den och chansa! Alla frågor har fyra eller fem svarsalternativ. Genom att gissa har du alltså minst 20 procent chans att få rätt. Blir du klar innan tiden är slut kan du alltid gå tillbaka till frågan.

Så funkar högskoleprovet

  • Högskoleprovet ges två gånger varje år, i april och oktober. Vårprovet äger rum på en lördag, höstprovet en söndag.
  • Vårens prov hålls lördagen 6 april 2019. Höstens prov 2019 är söndagen 20 oktober. Anmälan 15 augusti 2019 – 2 september 2019. Du anmäler dig via webben och anmälningsavgiften är 450 kronor. Du kan inte anmäla dig i efterhand.
  • Högskoleprovet är indelat i fem stycken 55 minuter långa provpass. Du ska lösa 160 uppgifter på sammanlagt 4 timmar och 35 minuter, eller 275 minuter.
  • Provet består av en kvantitativ del som testar matematiska kunskaper och en verbal del som testar ordkunskap och läsförståelse på engelska och svenska. Resultatet anges sedan på en skala från 0,0 till 2,0 och är giltigt i fem år.
Dela den här artikeln
Share on facebook

Terminalvägen 12 | 861 36 Timrå | Telefon: 060-57 21 50

© 2019 Lokalaktuellt.