Sjöräddning

Vattenskoter blir räddning till sjöss

Sjöräddningssällskapet i Sundsvall har fått en gåva på 300 000 kronor från Odd Fellow. Pengarna ska användas till en specialutvecklad vattenskoter som gör att sjöräddningen nu även kan täcka sjöar och älvar.

Tillsammans med tidigare gåvor till räddningsstation Sundsvall kan Sjöräddningssällskapet nu bygga en Rescuerunner, en 3,6 meter lång typ av vattenskoter.
Två stora fördelar är att den tar sig fram på nästan alla vatten och är lätt att förflytta även på land. Det gör att Rescuerunnern kompletterar Sundsvallstationens nuvarande flotta. För närvarande har stationen en öppen åttametersbåt och en täckt tolvmetersbåt stationerade på Alnö.
–Med Rescuerunnern blir vi mycket mer mobila. Den gör att vi kan vara med och söka efter försvunna personer i till exempel Indalsälven och Ljungan, eller på någon av vårt områdes alla insjöar, säger Tobias Andersson, stationsansvarig för RS Sundsvall.

Stor nytta för samhället

Odd Fellows Brödraloge nr 11 Frans Michael Franzén i Sundsvall donerar pengarna.
– Välgörenhet en viktig del av det vi gör. Men det är inte alltid vi kan dela ut såhär stora belopp, det brukar dröja tre till fem år mellan dessa tillfällen. Det känns bra att vi kan ge till något som är till stor nytta för samhället och allmänhetens säkerhet, säger Lennart Sidenå, övermästare för logen.
Intrimning och utbildning väntar nu för stationens frivilliga sjöräddare. Till våren ska vattenskotern kunna användas skarpt. Då kommer också båten att få sitt namn.

Dela den här artikeln
Share on facebook

Terminalvägen 12 | 861 36 Timrå | Telefon: 060-57 21 50

© 2019 Lokalaktuellt.